HN 28. 11. 2002

Převody fyzikálních jednotek

Přírodovědná větev - fyzika Na internetové adrese www.converter.cz najdou zájemci conVERTER pro převod fyzikálních jednotek. Je jich tu více než 700 přehledně rozdělených podle veličin do tematických okruhů.

Na internetové adrese http://www.converter.cz/bures najdou zájemci conVERTER pro převod fyzikálních jednotek. Je jich tu více než 700 přehledně rozdělených podle veličin do tematických okruhů. Součástí je i on-line převodník, který lze stáhnout v sekci download, nebo ho používat přímo na webové stránce. V obsahové nabídce se dá vybírat i v rubrice Fyzici, kde se dočteme o slavných fyzicích a Nobelově ceně.

Rubrika: Převody.

Stručný popis: Jednotky jsou rozděleny do čtyřiadvaceti tematických okruhů podle veličin (např. délka, obsah, objem, hmotnost, síla, hustota, průtok, dynamická viskozita) a v tabulkách se udávají na tři až čtyři platné číslice. Pokud si žák označí požadovanou jednotku, objeví se vyčerpávající přehled jednotek používaných po celém světě, včetně méně obvyklých - např. čínských a japonských. Jsou seřazeny do tabulky, která obsahuje čtyři údaje - jednotku, zkratku, koeficient, poznámku (zde je uvedena charakteristika jednotek a jejich historický vývoj).

Tematický celek: Dle zvolené jednotky.

Doporučená třída základní školy: 6. až 9. třída základní školy.

Použití: Rubriku lze využít pro rozšiřování znalostí žáků nebo při opakování již probraného učiva - možno použít on-line v rámci skupinové práce či práce ve dvojicích. Může usnadnit činnost při laboratorních pracích a zjednodušit výpočty.

Časová náročnost přípravy učitele: Deset minut - na seznámení se s obsahem a vybrání požadovaných jednotek.

Celkové hodnocení obsahu a praktického využití: Jednička (jako ve škole).

Autorka pracuje jako učitelka

Poděkování

Chci touto cestou poděkovat za zveřejnění příznivé recenze na můj web conVERTER. V den zveřejnění recenze a ve dnech následujících jsem zaznamenal výrazný nárůst návštěvnosti.

Recenze HN

28. 11. 2002 vyšla v deníku Hospodářské noviny (a na serveru iHned.cz) recenze webu conVERTER.

Kontakt

Jiří Bureš

bures@centrum.cz

Úvod | Novinky | Mapa webu | FAQ | Weblog | Autor Jiří Bureš
© 2002 Jiří Bureš